בין שפע של גאדג'טים למעקב אחר בריאות, אינדיקטור נגיש ומכריע לבריאות לרוב לא מורגש: קצב הלב במנוחה . מדד זה, שניתן למדוד ללא עזרת מכשירים מתוחכמים, מחזיק בתובנות משמעותיות לגבי בריאות הלב של האדם.
דופק במנוחה מסמל את תדירות פעימות הלב לדקה כאשר הגוף במנוחה. אצל מבוגרים בריאים, זה בדרך כלל נופל בין 60 ל-100 פעימות לדקה. מדידתו היא משימה פשוטה: פשוט הנחת שתי אצבעות על הצוואר, צמוד לקנה הנשימה, וספירת פעימות הלב על פני דקה.
קרדיולוגים מסכימים שהבנת קצב הלב במנוחה יכולה לחשוף מידע משמעותי על בריאות הלב. ד"ר ארנסט פון שוורץ , קרדיולוג מוסמך משולש ופרופסור קליני לרפואה ב-UCLA, מסביר שהלב מתפקד כשיר, כשהאחריות העיקרית שלו היא לשאוב דם בכל הגוף. היעילות של פונקציה זו תלויה בהתכווצות הלב או בתדירות פעימות הלב.
לב מוחלש, מציין ד"ר פון שוורץ, מפצה בכך שהוא פועם מהר יותר כדי לשמור על אותה זרימת דם. תנודות בקצב הלב עשויות להצביע על בעיות לב או בעיות בריאותיות אחרות כגון זיהום או בעיות בבלוטת התריס. ד"ר Bethany Doran , קרדיולוג ומייסד Enabled Healthcare , מוסיפה עוד כי ספורטאים מאומנים מראים לעתים קרובות קצב לב נמוך יותר במנוחה, מה שמסמל תפקוד לב יעיל בשל משטרי הפעילות הגופנית הרגילים שלהם.
עם זאת, קצב לב גבוה במנוחה אינו תמיד סיבה לדאגה. ד"ר פון שוורץ מסביר שזה יכול להיות תגובה לחומרים ממריצים כמו קפה או כאב. תרופות מסוימות וסמים אסורים יכולים גם להעלות את קצב הלב. סיבות מדאיגות יותר כוללות חרדה, יתר פעילות בלוטת התריס, התייבשות, מכת חום, חוסר חמצן, הפרעות לב או אי ספיקת לב.
החששות לגבי קצב לב נמוך במנוחה הם במידה רבה מצבים. ד"ר דורן מציע שקצב של 50 פעימות לדקה הוא בדרך כלל שפיר, אלא אם כן מלווה בתסמינים כמו קוצר נשימה או סחרחורת אצל אנשים מבוגרים. במקרים כאלה, מומלץ לקבל טיפול רפואי מיידי.
אם מתגלה דופק גבוה במנוחה באופן עקבי, ד"ר דורן מייעץ להתייעצות רפואית, שכן זה יכול להצביע על הפרעות קצב כמו פרפור פרוזדורים, במיוחד אצל מבוגרים. למרות שאינו מסכן חיים, מצב זה מעלה את הסיכון לקרישי דם ובדרך כלל דורש טיפול. כדי לנהל קצב לב גבוה במנוחה, הבנת הסיבה הבסיסית שלו היא חיונית, לפי ד"ר פון שוורץ. זה יכול לנוע בין צריכת קפאין גבוהה לחרדה כרונית.
ללא קשר לדופק המנוחה של האדם, פעילות גופנית סדירה היא המלצה אוניברסלית לתמיכה בבריאות הלב וכלי הדם. איגוד הלב האמריקאי רושם לפחות 150 דקות של פעילות גופנית בעצימות בינונית בשבוע. שמירה על אורח חיים פעיל לא רק מסייעת לבריאות הלב אלא גם מטפחת רווחה כללית, ומאפשרת מנוחה שלווה יותר.