מחקר שנערך לאחרונה צופה שסף ההתחממות הגלובלית של 1.5 מעלות צלזיוס, סמן קריטי שנקבע בהסכם פריז 2015 , צפוי לעבור בעשור הזה. תחזית זו, המדגישה קצב מואץ של שינויי אקלים, עולה ממחקר בראשות מדענים מנאס"א ואוניברסיטת קולומביה , ומציגה תחזית קודרת לשיחות האקלים הקרובות ב-COP28.
הממצאים מצביעים על כך שהמטרה להגביל את ההתחממות ב-1.5 מעלות צלזיוס מעל לרמות הפרה-תעשייתיות הופכת לבלתי מושגת יותר ויותר, סנטימנט שהדהד ברויטרס . המאמר מדגיש שלמרות התחייבויות בינלאומיות, רוב תרחישי הפליטות המתוווים על ידי הפאנל הבין-ממשלתי של האו"ם לשינויי אקלים (IPCC) צופים פריצה של רף 1.5C במהלך שנות ה-30.
ג'יימס הנסן של מכון כדור הארץ של אוניברסיטת קולומביה, חלוץ בהעלאת המודעות המוקדמת לאפקט החממה, הכריז בבוטות על יעד 1.5C כמקרה אבוד. הוא מתח ביקורת על הקהילה המדעית על כך שלא הצליחה להעביר כראוי את דחיפות המצב לקובעי המדיניות.
ההשלכות של מחקר זה הן עמוקות, שכן כדור הארץ כבר חווה התחממות של כמעט 1.2 מעלות צלזיוס מעל הטמפרטורות הקדם-תעשייתיות. הדו"ח עורר ויכוח בין מומחי אקלים, כאשר מייקל מאן מאוניברסיטת פנסילבניה מערער על מסקנותיו כ"מאוד מחוץ למיינסטרים" בפוסט בבלוג שלו.
מחקר שנוי במחלוקת זה מתיישב עם הדפוסים האחרונים של מזג אוויר קיצוני, ומציב את 2023 כשנה החמה ביותר ברשומות, ומגביר עוד יותר את הדיונים לקראת פסגת האקלים הקרבה של האו"ם בדובאי. המחקר, שפורסם בכתב העת Oxford Open Climate Change, מצביע על שתי סיבות עיקריות לתחזית הקשה הזו. ראשית, היא טוענת כי האקלים של כדור הארץ רגיש יותר לרמות פחמן דו חמצני ממה שסברו בעבר.
ההערכה השמרנית של ה-IPCC לגבי עלייה של 3C מהכפלת פחמן דו חמצני עשויה להיות נמוכה מדי, כאשר הערכות חדשות של נתוני אקלים עתיקים מרמזות על עלייה אפשרית של כמעט 4.8C. רמות הפחמן הדו חמצני כבר עלו מ-280 חלקים למיליון (ppm) בתקופה הקדם-תעשייתית לכ-417 ppm כיום.
יתרה מכך, הדו"ח טוען כי הצעדים של סין בהפחתת זיהום האוויר, בעיקר ממפעלי פחם, והמאמצים הגלובליים להפחתת הפליטות מהספנות, בעודם מועילים לבריאות, עלולים להאיץ בטעות את שינויי האקלים. הפחתת האירוסולים, המשקפים את קרינת השמש, יכולה להוביל לאפקט התחממות מהיר יותר.
מאן חולק על הערכת חסר של רגישות לאקלים והמשמעות של ירידה בפליטות דו תחמוצת הגופרית על שינויי האקלים. עם זאת, אחרים, כולל קלאוס הובצ'ק מאוניברסיטת גרוניגן, מכירים בהאצת מגמות האקלים, תוך התאמה למחקרים עדכניים המצביעים על השגת אפס פליטות נטו עד 2034 היא קריטית לשמירה על סף 1.5C.