פסגת האנרגיה הגרעינית הראשונה החלה היום, כשהיא מקבצת קונסורציום של מנהיגים עולמיים כדי לדון בתפקידה המרכזי של כוח גרעיני בהנעת פיתוח בר קיימא. בראשות המשותף של ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה קרו ומנכ"ל סבא"א רפאל מריאנו גרוסי , הפסגה מייצגת רגע פרשת מים, המציין את הכינוס ברמה הגבוהה ביותר שהוקדשה בלעדית לאנרגיה גרעינית עד כה.
אירוע חשוב זה בא בעקבות האישור פורץ הדרך של הכללת אנרגיה גרעינית בסקירת המלאי העולמית במהלך ועידת האו"ם לשינויי אקלים (COP28) בדובאי בדצמבר 2023, מה שמדגיש את הצורך הדחוף להאיץ את פריסתה לצד מקורות אנרגיה דלי פחמן אחרים. המנכ"ל גרוסי ניסח את חשיבות הפסגה, וקבע, "הפסגה ההיסטורית הזו תתבסס על המומנטום של COP28 שבו העולם סוף סוף הסכים שעליו להשקיע באנרגיה גרעינית כדי לעמוד ביעדי האקלים שלה. עכשיו זה הזמן לפעולה, לפריסת הצעדים הקונקרטיים שיגרמו להשקעה לקרות".
מנהיגים מכובדים ממגוון רחב של מדינות, כולל ארמניה, בלגיה, קרואטיה, צ'כיה, פינלנד, צרפת, הונגריה, הולנד, פולין, רומניה, סרביה, סלובקיה, סלובניה ושוודיה, אמורים לנאום בכינוס. בנוסף, נציגים ברמה גבוהה ממדינות המשתרעות על פני ארגנטינה ועד ארצות הברית יציעו את נקודות המבט הלאומיות שלהם על שיח האנרגיה הגרעינית.
בהקדמה סמלית לפסגה, ראש הממשלה דה קרו ומר גרוסי ניהלו אתמול ויכוח ערב עם למעלה מ-70 מתקשרי מדע צעירים באטומיום האייקוני של בריסל, והדגישו את האופי הכוללני והצופה פני עתיד של האירוע. סדר היום של הפסגה נפתח בנאומי פתיחה של המארחים המשותפים, ולאחר מכן אימוץ הצהרה מכוננת המתווה את החזון המשותף לתפקידה של אנרגיה גרעינית בהתמודדות עם אתגרים גלובליים. לאחר מכן, ראשי מדינות נאמרו את דבריהם, וסללו את הדרך למגוון מקיף של הצהרות לאומיות.
מפגש אחר הצהריים כולל דיוני פאנל טכניים המבהירים את הצעדים המעשיים הדרושים לניצול מלא של הפוטנציאל של האנרגיה הגרעינית. הנושאים כוללים את שלל הגורמים המשפיעים על הפריסה, כולל נקודות מבט גלובליות, אזוריות ולאומיות, חידושים טכנולוגיים, ובעיקר שיקולים פיננסיים.
המנכ"ל גרוסי הדגיש את החשיבות של טיפוח שדה משחק פיננסי אחיד כדי להקל על התקדמות ביוזמות אנרגיה גרעינית, ודגל בתמיכה שוויונית הדומה לזו המורחבת למקורות אנרגיה חלופיים על ידי מוסדות לאומיים ובינלאומיים כאחד. כשהפסגה מתגלגלת היום בבריסל, הציפיות גבוהות לדיאלוג מהותי ולהתחייבויות מוחשיות שמטרתן לקדם את האנרגיה הגרעינית כאבן יסוד של פיתוח בר קיימא במאה ה-21.