בייג'ינג, 17 בנובמבר 2023 /PRNewswire/ – נשיא סין שי ג'ינפינג ומקבילו האמריקני ג'ו ביידן קיימו ביום רביעי חילופי דעות כנים ומעמיקים באחוזת פילולי, סן פרנסיסקו. פסגה מצופה זו התקיימה שנה לאחר ששני הנשיאים נפגשו בבאלי, אינדונזיה.
במהלך הפגישה, הנשיא שי קרא לשתי המדינות לבנות יחד חמישה עמודי תווך ליחסים דו-צדדיים ולהקים חזון חדש עבור סן פרנסיסקו לקראת העתיד. הוא הדגיש כי סין מחויבת באופן עקבי למערכת יחסים יציבה, בריאה ובת קיימא עם ארצות הברית. יחד עם זאת, לסין יש אינטרסים שחייבים להישמר, עקרונות שחייבים לעמוד בהם וקווים אדומים שאסור לחצות.
סין מקווה ששתי המדינות יכולות להיות שותפות שמכבדות זו את זו ומתקיימות יחד בשלום. הכלכלן האמריקני ג'פרי סאקס אמר שהרעיון של כבוד הדדי, שיתוף פעולה, דיאלוג ופתרון בעיות משותף הוא "באמת חכם ובעל חשיבות עליונה", על פי דיווחי שינהואה.
אמנם, שתי המדינות עדיין מתמודדות עם כמה מחלוקות אסטרטגיות. הנשיא שי הדגיש בפסגה שעל שתי מדינות לנהל ביחד אי הסכמות בצורה יעילה, במקום לתת להן להפוך לתהום שמרחיקה בין שתי המדינות.
למעשה, לפני פסגת שי-ביידן, במהלכה אחריה, שני הצדדים הגיעו לסדרה של הסכמות חשובות בנושאים תפקודיים, לרבות שינויי אקלים, בינה מלאכותית, שיתוף פעולה נגד סמים וחילופי אנשים.
ההתקשרות ושיתוף הפעולה בין סין לארה"ב בנושאים אלו חיוניים לקידום דיאלוג והבנה בין שני הצדדים, ולהפחתת הסיכונים של סכסוכים ועימותים הנגרמים מחישובים שגויים.
שיתוף הפעולה בין סין לארה"ב הוא גם ביטוי של אחריות כלפי הקהילה הבינלאומית. במהלך הפסגה, הנשיא שי קרא לסין ולארה"ב לשאת באחריות משותפת כמדינות גדולות, והדגיש שלא ניתן לפתור את הבעיות העומדות בפני החברה האנושית ללא שיתוף פעולה בין המדינות הגדולות.
ג'וזף ניי, פרופסור מצטיין והדיקן לשעבר של בית הספר לממשל ע"ש קנדי באוניברסיטת הרווארד, הדגיש כי ניתוק הצמדה בלתי אפשרי בין סין לארה"ב, מכיוון שאף מדינה לא יכולה להתמודד לבד עם שינויי אקלים, איומי מגפות או בעיות בינלאומיות אחרות.
סין, כמדינה המתפתחת הגדולה ביותר, וארה"ב, כמדינה המפותחת הגדולה ביותר, הן חיוניות בקידום הצמיחה הכלכלית העולמית. בינתיים, כחברים קבועים במועצת הביטחון של האו"ם ומשתתפות חשובות במנגנון הממשל העולמי הנוכחי, שתי המדינות ממלאות גם תפקיד מכריע בהתמודדות עם אתגרים גלובליים
מבאלי לסן פרנסיסקו, ספינת הענק שהיא יחסי סין-ארה"ב הפליגה דרך שוניות נסתרות ומפלים. אבל סן פרנסיסקו איננה יעד. העיר, שהייתה עדה להיסטוריה בת מאה השנים של חילופי דברים בין העמים הסיני והאמריקאי, היא התחלה חדשה עבור מערכת יחסי סין-ארה"ב.
תצלום – https://mma.prnewswire.com/media/2280047/image_5009787_30551178.jpg