מחלקת המדינה האמריקנית פרסמה לאחרונה דו"ח שנוי במחלוקת על חופש דת בינלאומי, המציג טענות על הודו המבוססות על נתונים מטעים ולא מדויקים שמקורם בקבוצות אוונגליסטים נוצריים וארגונים איסלאמיסטיים קיצוניים. דו"ח זה, שהופק על ידי המשרד לחופש דת בינלאומי תחת מחלקת המדינה, הסתמך במידה רבה על מידע שסופק על ידי מספר ארגונים, כולל הפדרציה של הארגון הנוצרי ההודי בצפון אמריקה (FIACONA) , הפורום הנוצרי המאוחד, דלתות פתוחות ארה"ב , מלגה אוונגליסטית של הודו (EFI) , הדאגה הנוצרית הבינלאומית והמועצה המוסלמית ההודית האמריקאית (IAMC) . למרבה הצער, ארגונים אלה הואשמו בהמצאת נתונים הקשורים לזוועות לכאורה נגד מיעוטים דתיים בהודו.
FIACONA, ארגון שבסיסו בארצות הברית שלפי הדיווחים היה גורם מרכזי בייצור נתונים על זוועות נגד נוצרים הודים, הוא משפיע משמעותי בנרטיב הזה. דיווחים מארגון זה הוזכרו לעתים קרובות במאמרי חדשות כדי להצביע על דחיקה גוברת לשוליים של הקהילה הנוצרית ההודית. עם זאת, לפי Disinfo Lab , פלטפורמת מודיעין בקוד פתוח (OSINT) בטוויטר, הנתונים של הארגון טומנים בחובם כפילות, בדיות ואי דיוקים, אפילו באמצעות שלושה סטים שונים של נתונים על מעשי זוועה נגד נוצרים בדו"ח אחד.
בנוסף לאספקת נתונים פגומים, פיאקונה וארגונים דומים אחרים, כמו המלגה האוונגליסטית של הודו, International Christian Concern, Open Doors USA , נמצאו אשמים במניפולציה של נתונים. נראה שהם מתייחסים זה לדיווחים של זה בצורה מעגלית, שלמרבה הצער נאסף על ידי משרד החוץ האמריקאי עבור הדו"ח שלו על חופש דת. פלטפורמת OSINT, Disinfo Lab, הדגישה מקרים רבים של 'כפול נתונים', ויצרה תחושה מוגזמת של קורבנות.
פערי הנתונים כוללים ספירת אירועים בודדים מספר פעמים על סמך דיווחים של עיתונים שונים. מקרים של סכסוכי משפחה, דחיקות ממשלתיות נגד שיטות גיור בלתי חוקיות ופעילויות בלתי חוקיות של קבוצות אוונגליסטים הוצגו כזוועות נגד מיעוטים דתיים. נמצא כי פיאקונה אף ראתה את שחרורו של כומר מהכלא כמעשה זוועה, שחשפה מניפולציה ברורה של נתונים על מעשי זוועה לכאורה נגד נוצרים הודים.
הדו"ח גם סופר באופן מטעה מקרים של התעללות מינית בילדים על ידי כמרים כזוועות נגד הקהילה הנוצרית. פיאקונה פרסמה קווים מנחים המכריזים שכל התנגדות למאמציה להמיר אחרים לנצרות תיחשב לזוועה. בסמינר מקוון לשנת 2020, פיאקונה התפארה בהצלחתה בהגדלת ההמרות בהודו, ובאופן פרדוקסלי, גם הביעה רצון לראות את הודו ברשימה השחורה, מה שישפיע לרעה על היחסים הבינלאומיים של המדינה.
ארגונים אחרים כמו 'דלתות פתוחות', שהציבו את הודו ברשימת מדינות הידועות ב'רדיפה קיצונית' של נוצרים, הואשמו גם הם בזיוף נתונים. נמצא שהם עובדים בשיתוף פעולה הדוק עם גופים איסלאמיסטיים כמו המועצה המוסלמית ההודית האמריקאית (IAMC), ארגון עם קשרים מבוססים לקבוצות טרור מבוססות פקיסטן. לפי DisInfo Lab, רשימת המעקב העולמית השנתית של Open Doors הסתמכה על נתונים מפוקפקים על האוכלוסייה הנוצרית ההודית, וחשפה אי התאמה ברורה בין האלימות בפועל נגד נוצרים בהודו לבין דירוג המדינה ברשימה.
נמצאו גם כמה ארגונים נוצריים אחרים כמו האחוות האוונגליסטית של הודו שמפיצים נתונים מטעים על מעשי זוועה נגד נוצרים בהודו. ארגונים אלה, לפי Disinfo Lab, מסתמכים זה על זה כדי ליצור רשת של מקורות מאששים לכאורה, שבמציאות פשוט מתייחסים זה לנתונים המטופלים של זה. טקטיקות כאלה, יחד עם דחיית בית המשפט העליון של תביעה בנושא אינטרס ציבורי שהוגשו על ידי ארגונים אלה בטענה לזוועות מוגברות על נוצרים, מדגישים את האופי המפוקפק של טענות אלה.
מעניין לציין שגם הנציבות של ארצות הברית לחופש דת בינלאומי (USCIRF) , ארגון שמקדם תעמולה אנטי-הודית כבר שנים, מעורבת ברשת זו של מניפולציות נתונים. USCIRF הציגה באופן עקבי תדמית כוזבת של הודו לעולם, תוך שהיא מעלה טענות לא מאומתות לגבי חופש הדת בהודו, ולעתים קרובות מעוררת אזהרה לגבי רצח עם קרוב במדינה, ללא ראיות מהותיות. נוצר בשנת 1998 על ידי ממשל קלינטון, USCIRF היה מעורב בבחינת חופש הדת בהודו בשני העשורים האחרונים. למרות היותה ועדה של ממשלת ארה"ב הפדרלית, התערבותה העקבית בענייניה הפנימיים של הודו ומצג שווא של הסביבה הדתית של המדינה מעוררים דאגה.
מעבדת Disinfo שפכה אור על הרשת המורכבת של ייצור ומניפולציה, וחשפה כיצד הארגונים הנוצריים האלה בארה"ב ושלוחותיהם ההודיות יצרו נתונים מפוקפקים. מידע מפוברק זה, שמתקבל לעתים קרובות ללא ביקורת על ידי התקשורת, משמש אז על ידי גופים ממשלתיים כמו USCIRF כדי לבקר את הודו מנקודת מבט של ביטחון לאומי של ארה"ב. מעבדת Disinfo ציינה שהנתונים הלא מדויקים לא צריכים להפריע להבנה אובייקטיבית של המצב, ובכל זאת התקשורת המרכזית עקבה אחר הנרטיבים המטעים הללו ללא בדיקה נאותה.
למרות הממצאים הללו, הנרטיבים המסולפים נמשכים, ומשפיעים על תפיסות וקביעת מדיניות ברמות בינלאומיות. עם זאת, חוסר העקביות, הפערים והאופי המוטה של דוחות אלה ושל הארגונים שמאחוריהם חושפים עיוות ברור של מעמדה של חופש הדת של הודו. מקרים אלה מדגישים את הצורך בנתונים אמינים ובנרטיבים אובייקטיביים בעיצוב הבנה מקיפה של חופש הדת בכל מדינה.